SISTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) her

DE FØRSTE

FASTBOENDE

KANARIØYENE

De første fastboende på Kanariøyene var et folk av berberisk opprinnelse, som bodde på Kanariøyene fram til det ble erobret av kongeriket Castilla mellom 1402 og 1496. Selv om alle hadde felles røtter, hadde hver øy sine egne lover og skikker, og dette førte ofte til konflikter mellom øybefolkningen. Man regner at de første fastboende kom til øyene i det femte århundre før Kristus, slik at i rundt to tusen år bodde de innfødte isolert på øygruppen og skape sin egen kultur og en livsstil som var tilpasset de utemmede og vulkanske omgivelsene.

DE INFØDTE
FOLKEGRUPPENE PÅ
KANARIØYEN

La Palma

'Benahoaritas'
eller 'auaritas'

El Hierro

'Bimbaches'

Tenerife

'Guanches'

La Gomera

'Gomeritas'

Gran Canaria

'Canarios'

Fuerteventura
og Lanzarote

'Majos'

De innfødte på Kanariøyene var den eneste lokalbefolkningen som bodde i området la Macaronesia. De fleste bodde i huler, selv om man har funnet rester av bebyggelse på Lanzarote og Gran Canaria. Økonomien var basert på jakt og dyrehold, og i noen tilfeller jordbruk. Opprinnelige dyr som geit og sau spilte en avgjørende rolle i livsoppholdet, siden man i tillegg til ost, smør og kjøtt, fikk skinn til å lage klær av samt bein til å lage redskaper av. Los Guanches er et eksempel på hvordan et sted med ekstreme leveforhold har utviklet seg, og som du kan se nærmere på takket være den viktige arkeologiske arven og restene de har etterlatt seg gjennom historien.

/
Organisering
av
jordbruket

Arkeologiparken Cenobio Valerón består av et enormt, felles kornkammer der de innfødte på Gran Canaria oppbevarte kornet. Komplekset består av mer enn 300 siloer utboret i den myke steinen og som også er forbundet med hverandre. Man kan besøke dem på egen hånd, og spasere fritt rundt i dette forhistoriske ingeniørverket, mens du kan ta inn over deg øyens kulturarv. Hvis du foretrekker det, kan du også gjøre en avtale med en guide som forklarer byggverkets hemmeligheter.
Se Cenonio Velerón

/
De innfødtes
kunst

Den malte hulen (La Cueva Pintada) er en av de mest relevante arkeologiske utgravningene på øyen. Den består av et hus, omgitt av en hule som er utgravd i fjellet. For å komme inn i den, må du først gå over en gangbro som går over ruinene fra den gamle bebyggelsen, der du kan se hvordan de hadde innrettet seg og fordelt de gamle boligene mellom seg. Når du er inne i hulen, vil du bli overrasket over synet av de geometriske motivene som dekorerer veggene, et tydelig eksempel på kunsternisk uttrykk fra en epoke du kan ta i nærmere øyesyn takket være glasset som beskytter hele hvelvingen.
Se den malte hulen (Cueva Pintada)

/
Guanche-mumier

På samme måte som andre sivilisasjoner hadde også Los Guanches et begravelsesrituale som besto av mumifisering. Ulike studier har vist at teknikken og ferdighetene var på et nivå som kan sammenliknes med kulturer som den egyptiske. Og selv om dette ritualet bare var skikk blandt de innfødte på Tenerife og Gran Canaria, blir mumiene sett på som den viktigste skikken i Guanche-kulturen.

For å se nærmere på dem, kan du besøke det arkeolgiske museet Museo de la Naturaleza y el Hombre de Tenerife der du kan finne mer enn 140 balsamerte likrester og 12 fullstendige mumier. De aller eldste er mer enn 1700 år gamle..

/
En svært
tilstedeværende
kultur

Selv om det ble færre innfødte etter at øyene ble erobret av kongeriket Castilla i det 15. århundre, har de ulike forskningsprosjektene og den kulturelle besvisstheten bidratt til at kulturen til Los Guanches er svært tilstede på alle øyene. I så henseende har vi Cueva de Belmaco på La Palma, Julan på El Hierro og Det arkeologiske museet (Museo Arqueológico) på La Gomera. Lokalmuseet (Museo Canario) på Gran Canaria har også en stor kulturarv som tar deg nærmere Kanariøyenes fortid..