SISTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) her

Bortenfor fantasiens rekkevidde

Landskapet på Kanariøyene har mange bortgjemte kroker, som ofte overgår fantasien: paradiske strender, imponerende vulkaner, sanddyner, frodige skoger og en spektakulær himmel som alltid er lyseblå, og får deg til å føle deg som i en fantasiverden. Derfor er det ikke rart at mange filmprodusenter og forfattere har valgt øygruppen som inspirasjonskilde eller bakgrunnsscene for verkene sine.

Gregory Peck, Orson Wells eller Agatha Christies rollefigurer, og mange flere, har opplevd sine eventyr på Kanariøyene. Og kanskje du, når du kommer der, også føler deg som hovedpersonen i en roman eller en science fiction-film.

/

Spektakulære

øyer

© Warner Bros
© Warner Bros

Landskapet på Tenerife bli en mytologisk scene under innspillingen av "Wrath of the Titans"

Det varme og klare vannet på Kanariøyene er det naturlige miljøet for tusenvis av hvaler, derfor er det ikke rart at John Huston valgte disse øyene for å spille inn “Moby Dick” (1956), den mytiske filmen fra 50-årene, basert på Melvilles roman. På samme vis har vulkanlandskapet på Tenerife vært den forhistoriske scenen for innspillingen av “One million years B.C.” (1966), med Rachel Welch i hovedrollen og som senere har gått inn i historien for sine minneverdige filmscenener.

Andre filmer som øyene har vært vitne til er “Wrath of the Titans”, innspilt på Tenerife, “REC 4”, på Gran Canaria, “Exodus: Gods and Kings”, på Fuerteventura eller In the heart of the sea på La Gomera, med skuespillere som Liam Neeson og Christian Bale i hovedrollene og regisører som Ron Howard.

/

Historier med

kanarisk vri

Men utover det å være en scene for mange innspillinger, inspirerer landskapet på Kanariøyene også regisører som Pedro Almodóvar, som la deler av handlingen i “Los Abrazos Rotos” til Lanzarote, og det finnes strender der man kan se Penélope Cruz.

Regisørene bak “Fast & Furious 6” som viste Vin Diesel og Paul Walker som hvitsnippsforbrytere som hadde trukket seg tilbake på Tenerife. Begge filmene fylte kinosalene over store deler av verden, og å se dem igjen kan være en morsom måte å forberede reisen din til øyene.

/

Litterær

inspirasjonskilde

det er vanskelig å forestille seg noe mer harmonisk å se på”

- Jules Verne

Gjennom historien har mange forfattere tilbrakt pensjonisttilværelsen på Kanariøyene for å skrive bøker. Blant de mest representative finner vi José Saramago, som fikk Nobelsprisen i Litteratur, og som bosatte seg på Lanzarote, en øy han didikerte to bøker til, og Agatha Christie, som fant inspirasjonen hun trengte for å skrive “The mystery of the blue train”. på øyene. Litt senere ble også hennes korte fortellinger om Jane Purple lagt til øyene, der hun snakker om et "mildt klima og sol, utmerkede strender og havneliv".En annen kjent forfatter som også hentet inspirasjon på øyene er Julio Verne, som i sin roman “The Thompson Travel Agency” brukte øygruppen som scene for de fantasifulle eventyrene, og der han skrev at "det er vanskelig å forestille seg noe mer harmonisk å se på".

/

Lokale

kjente forfattere

I tillegg har Kanariøyene flere lokale forfattere som gjennom historien har gjort seg bemerket på toppnivå. Forfattere som Benito Pérez Galdós, Alberto Vázquez Figueroa og Rafael Arozarena har satt sine spor i den kanariske

kulturelle mangfoldet innen verdenslitteraturen. Verker som “Marianela”, “Cienfuegos” eller “Mararía” er et utmerket valg når du trenger lesestoff på stranden eller vil slappe av i naturen mens du gjør deg bedre kjent med Kanariøyene egenart.