SISTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) her

ET PLYSTRESPRÅK

Gomera-vislingen er en spesiell kommunikasjonsform med plystrelyder som har blitt brukt i tusener av år på La Gomera. Dette språket uttrykker det samme språket som innbyggerne snakker, spansk, men gjennom plystring. I flere hundre år ble det overført fra foreldre til barn, som en ekstra kommunikasjonsform når de arbeidet ute. Siden 1999 har myndighetene innførte det som et fag på skolen, og det er det eneste plystrespråket i verden. Man regner at rundt 22 000 personer kan snakke det riktig. Derfor, når du går i fjellene på La Gomera, bør du følge med, for man kan fremdeles høre to personer som har en samtale på plystrespråket.
Slik er plystrespråket

/
Opprinnelse

Plystrespråket ble funnet opp av de første innbyggerne på Kanariøyene, los Guanches, for å kunne kommunisere mellom kløfter og juv uten å flytte seg. Opprinnelig gjenskapte det kanarisk bereber, språket som de første fastboende snakket på La Gomera, og i tillegg til ble et også brukt på El Hierro, Tenerife og Gran Canaria. Men det var ikke før på 1500-tallet, etter at Kanariøyene ble erobret av Kongeriket Castilla, at det ble tilpasset spansk. Fra da av ble plystrespråket på La Gomera overført fra generasjon til generasjon fram til idag, og har blitt et symbol på kanarisk kultur.

/
Verdensarv

Som en anerkjennelse av verdien av La Gomeras plystrespråk, og som belønning for å holde det levende, erklærte UNESCO det for immtriell kulturarv i 2009, og fremhevet nytterverdien av et kommunikasjonsmiddel tilpasset øyens omgivelser samt det komplekse systemet som ligger til grunn for språkutviklingen.
Beliggenhet
La Gomera
1999,
året det innføres som obligatorisk fag i skolen
20.000:
Antall personer som snakker det perfekt
/
Et tegn på
La Gomeras
identitet
Nå er plystrespråket på La Gomera et av de viktigste trekkene ved kanarisk kultur. Hvis du vil høre hvordan dette språket høres ut, og ikke har anledning til det når du går i fjellet, kan du være med på en av de tradisjonelle festene på øyen, der det ofte er noen som gir en demonstrasjon ved festlige anledninger.
Se eventer på La Gomera>